Online Diary MY FAKE IS ORI: 2015

Monday, August 24, 2015

Erti Sekeping Seringgit

selama seminggu aku cuba survive
dalam bank dah kering kontang
eh belum, ada lah sedikit (yang sangat sedikit), buat backup saat genting

buat masa ni belum berapa genting lagi
sebab mujur duit raya yang aku dah tukar singgit-singgit tu
masih ada lagi bakinya

dengan berbekalkan duit singgit-singgit tu (yang aku tak tahu berapa jumlahnya, malas nak kira)
aku buat bayo tol hari-hari, aku buat makan kat kantin, buat topup minyak sikit2..

dan untuk sisa-sisa terakhir khidmat duit seringgit-seringgit tu...
aku raikan di stesen minyak

tak dan rasanya nak tunggu gaji esok,
memang mintak disua2 tangki kereta ni

berapa lama aku dok kira singgit... dua ringgit...tiga ringgit...sampai dua puluh ringgit....

begitulah lamanya cashier tu pun mengira seringgit...dua ringgit...tiga ringgit...sampai kompem dua puluh keping.

dari jauh pam tu aku berjalan ke kaunter pegang dengan cermatnya dua puluh keping seringgit...

yang sememangnya sangat bermakna pada ketika itu...
yang akan ditangisi sekiranya hilang tiba-tiba...
yang mana selepas ditolak, hanya berbaki cukup untuk menampung tol dan makan esoknya...

dan apa lagi kau nak dustakan?
janji Allah itu pasti...

semuanya akan cukup... syarat yakin

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sunday, May 10, 2015

Mr.Monkey dan Mrs.Monkey


mr. monkey dan mrs. monkey kelihatan gula apabila dipandang. tidaklah terlalu berkasih sayang ala-ala romeo dan juliet mahupun majnun dan laila. tapi mungkin terlebih berat diambil persis sahabat kepada sahabat.

lama juga mr. monkey dan mrs. monkey berkasih sayang. tapi mungkin ditakdirkan hubungan mereka punya tarikh luput.

esoknya mr. monkey ke tempat kerja dengan satu kelainan dan kepelikan. lainnya mr. monkey apabila berbotak licin. peliknya mr. monkey apabila tidak kelihatan sedih.

kikikiki

mr. monkey dah puas bersedih di rumah. lalu ambil keputusan botakkan kepala sebagai simbolik penghijrahan? atau mindset mungkin?

cayalahh mr monkey!

bersedih tu perlu - harus. tapi lama-lama bersedih sampai life pun layu je..buat apa...kannn

*tapi kadang-kadang feeling blues tu pun okey gak. sentimental sangat..cool apa

>> naaaa tetiba teringat mr. monkey

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, April 21, 2015

Siapa Nak Cium Perempuan?



hari ini jadual beku. maksudnya guru kelas di dalam kelas sepanjang masa. 

sedang serabut melayan linus di meja guru. semak beberapa murid lelaki ni.

dok potpetpotpet

tetiba datang sorang jerit

"siapa nak cium perempuan" 
heiii amirullllll!!!! apa cium-cium??? (tangan acah2 menghunus pedang ke mukanya)
apaaa??? mak saya!!!

-_-

okey 1-0

budak lipat aku





Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Projek Gala




banyak perkara yang kita nak lakukan

bergantung pada masa

tak semua berlaku ikut perancangan kita

ubatnya sabar dan istiqamah serta bersungguh

insyaAllah masa itu akan sampai



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Thursday, April 16, 2015

Tentang Dewasa


tak boleh sangkal kata-kata

'masa yang menentukan'

dulu masa begitu lambat sekali berjalan

sehingga kita benar-benar sudah faham erti

sampai tidak sabar menanti esok hari

kini masa begitu pantas meninggalkan

sehingga kita tidak mampu mengerti

apa-apa yang bukan pada waktunya

sampai kita terleka sehingga kita menyangka

kita sudah faham benar

hakikatnya kita tidak pernah mengerti 

dan mengatakan pula orang yang dewasa pada waktunya 

tidak pernah memahami hakikat dewasa pada masa kini



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Friday, April 10, 2015

Tips Bahagia



hukaloh...
sedangkan mulut orang kita tak boleh nak tutup
inikan pulak  hati orang (bersangka-sangka) kita nak shut down

senang je nak setel

kau buat je kerja kau kasi setel - jangan kacau kerja orang lain

kalau tak tau, jangan kerek bertanya menuntut ilmu

kalau dah tau, pura-pura je baru tau kalau ada orang tengah nak curahkan sesuatu pengetahuan itu... boleh tambah info kalau dia tertinggal yg mana2

kalau orang tanya - jawab

kalau orang tak tanya - diam

kalau orang tak faham or tak tahu keadaan kita tapi tak tanya - buat bodoh sampai dia malu sendiri

muka tu pastikan biar nampak blur kacuk innocent

hati tu pastikan kering sepanjang masa

senyum plastik

gosok gigi jangan lupa

asal je hati tu mula nak rasa sangsi kat orang - terus je ucap pi mampos - ucap dalam hati lagi afdal.. kalau kes berat, boleh lah diucapkan dengan nada yang perlahan tanpa niat

kalau 'orang' berkenaan terdengar - rezeki terpijak namanya

selamat mencuba

aku dah try. terbukti bahagia 

pehh





Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, March 30, 2015

Istilah Cinta



Kau kata kau cinta
Kau kata kau sayang
Kini entah di mana
Tiada lagi kemesraan

Kau kata setia
Hanya aku saja
Tapi hilang ke mana
Tiada lagi keriangan

Ku tabahkan hati
Ku genggam azimat
Untuk ku balut luka semakin mendalam
Biarku hadapi walaupun tergugat
Akan ku benamkan biar jadi debu

Kini ku mengerti
Istilah sebenar
Di dalam bercinta
Tiada kepastian
Tiada penentuan
Akan kebahagiaan
Semua bercinta
Haruslah berkorban
Tiada batasan

-Ramli Sarip

***
cinta itu perasaan seseorang
bercinta itu termeterai perasaan dua orang

tiada salah pada yang cinta akan
tiada salah pada yang sedang bercinta

cinta akan... tetap disalut rasa suka dan duka
begitu juga pada yang bercinta - sama

pengakhiran kedua-duanya
mungkin bahagia
mungkin duka

ada syukur
pasrah 
reda

yang sama 
itu pengajaran cinta untuk kita
agar cinta seterusnya 
lebih bahagia

lalu, bedanya di mana?
cara cinta itu sendiri
yang mengundang bahagia
atau
menjemput duka bertandang


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tebus Maruah



seorang murid lelaki, tahun 3, berbadan 'sasa' ....



cikgu, kenapa nurse datang lagi? (excited tanya)
cabut gigilah!
ohh... saya ingat kena cucuk.
kenapa? kamu takut kena cucuk ke?
taklah.
habis tu? kamu tak pernah kena cucuk lagi ke?
pernah...
habis tu?
masa saya darjah satu, saya nangis2 masa nak kena cucuk. ingatkan sakit, rupanya tak sakit langsung.
ohhh...




Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, March 23, 2015

Kau Fikir Aku Siapa



cikgu, Tan dah pindah.
dah pindah? kenapa pindah?
sebab cikgu suka marah dia (muka sengeh)
(sedar akan permainan) asal kamu tak pindah sekali?
Tan kaya tak ape lah..
mana kamu tau dia kaya?
dia ada mercedes..ada vellfire..saya ada sonata blablabla je..
ohhh...
dia ada rumah besar.. saya duduk semi D..
tu rumah kamu sendiri?
tak lah..sewa..
berapa sebulan?
around 4-5 ribu..
ha? (gaji aku pun tak mampu nak bayar sewa)
cikgu, biasalah tu... (menyampuk pulak budak lain)

***


budak-budak...cakapnya jujur...
dah memang budak-budak...
jujur dalam menunjuk...
datang sekolah jap lagi nak nunjuk beg baru dekat kawan..
kang tunjuk pensel warna baru...
lepastu tunjuk pulak blablabla...

tapi persaingan mereka persaingan sihat...
nak lagi menang... usaha kena lebih..
tak ada main tipu..
dengki cemburu pun tak ada sampai curi, buang, jahanamkan hak orang...
lagi dia lebih jaga ada..kalau orang lain yang tak rapat duk usik2 barang kawan dia yang hat maju sangat tu...

jujur budak2 selain nak menunjuk...sebab nak membela..
membela diri semestinya! 
tapi hat nak bela orang lain ni lagi tinggi..
biasanya memang sudu dari kuah yang hat tukang bela ni..
tulah budak2...

depa nak menunjuk ke nak apa ke...
entah kenapa...
kita yang dewasa tak pernah nak rasa annoying
mungkin sebab mereka budak2? yang punya hati masih bersih?...






Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Thursday, February 26, 2015

Apa Nak Buat Kalau Susah Hati


saat susah hati...
aku terimbau saat-saat...
bercamping di sekolah rendah di tengah bandar cheras...
yang mana padang rumputnya memang tidak mampu mengenyangkan waima seekor anak kambing...
yang mana gelanggang simennya di sebelah rerumput hijau itu hanya mampu menghidupkan sukaneka yang beraneka...

ya...saat-saat terimbau dikala saat-saat susah hati...

petikan gitar kapok seorang cikgu lelaki yang mungkin turut susah hati...
yang mana anak bini di rumah...

maka bersenandunglah kami pada ketika malam hening itu di tapak perhimpunan tercinta...

*sila nyanyi

di sini senang
di sana senang
di mana-mana hatiku senang

di sini senang
di sana senang
di mana-mana hatiku senang

buat apa susah
buat apa susah
susah itu tiada gunanya

buat apa susah 
buat apa susah
susah itu tiada gunanya

*tepuk tangan dengan penuh rasa takjub 


*****
relek la
kata jiwa kental
#smirking


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Friday, February 20, 2015

Aku Yang Sekarang

*mula menaip - 3.45 pagi

hai blog. lama tak jumpa. sorry. macam biasa - malas. selain daripada itu, tetap malas. ahh.
makanya...apa khabar blog? *ya aku tahu kau tetap begitu. aku juga tetap begini.

hidup aku sekarang, mungkin semakin okey. kot. yelah aku dah kerja. syukurrrrr. sekolah? okey sajo.. satu bendera dengan alamat surat-menyurat aku. 

tengah bandar metropolitan. atau. tengah bandar putarbelitkan? ihhikz. so far, nak masuk minggu ketiga sekolah ni, aku baik-baik sahaja wahai blog.

sekolah okey. tidak terlalu hot and tidaklah terlalu calm. just chill and enjoy. senang cerita aku masuk sini aku dah fefeling praktikum kedua. so so...

kerja? tak banyak sangat..lagi. masih boleh bahagia dan tersenyum bangga. setakat ajar bahasa bonda tahun 3 dan sejarah tahun 4, masih boleh layan lagu rock kapak.

guru kelas tahun 3. enjoy kot, rasa nak buat kelas tu macam taska je nanti. ihhikz. *nada semangat. penyelaras nilam! ewahh, aku dah suruh ulat buku (fefeling ulat buku sangattt) ni nyorok diam2 dalam tudung aku, dia nak jugak tayang kat semua orang. kah!
bukan ulat je nak terlibat dalam urusan peribadi aku, malah katak vle pun nak join. boleh frog, im welcome u with charminggg... so setakat ni tu je lah pun yang aku ingat and terasa nak tulis.

bagi aku, masa tengah muda and bergerak solo lagi ni, sepatutnya enjoy untuk apa saja kerjaan yang diamanahkan. ambil positif sebagai itu tanda orang percaya pada kebolehan kita. tolak tepi persepsi negatif, barulah boleh enjoy puas-puas masa kerja.

sebab tu, setakat ni orang letak aku mana-mana, aku okey je. sebab aku fikir masih segar, muda, single. dan inilah fasa untuk menerima dan belajar belajar dan terus belajar serta menimba pengalaman...

tapi tidaklah aku seperti menyua-nyua atau menyorong-nyorong muka ni diminta kerja. tapi apa yang diberi, terima dengan gembira. tak diberi, buat yang hakiki dengan gembira juga. 

ada tiga benda je yang menarik setakat ni sepanjang aku kerja.

pertama...

tentang foreigner. dalam kelas tahun 3 aku ni, ada orang sweden, ada orang malaysia tapi mungkin dah lama hidup di england sampai tak boleh nak cakap bahasa melayu sangat, faham pun, faham tak faham je lah kot. tahun 4 pulak, sorang ni budak jerman. 

sudahnya, aku ajar bm, lepastu kena translate bi pulak. ajar bm translate bi boleh tahan lagi walaupun kadang-kadang aku boleh pulak lost some perkataan tu dalam bi nya. habis kalau ajar sejarah ni? wallamak....aku pulak jadi terkebil-kebil pandang mat salleh ni, nak tanya tempat lahir je pun...lost! nasib baik dia punya kawan-kawan yang sangat eksaited tolong translatekan...

wheres ur born??? barulah aku tersedar daripada loading yang panjang...cehhh..tapi aku cover muka tu menten kerek lah, kalau tak malu je. ihhikzz.. aku ingatkan orang yang bukan melayu je dok speaking bi, rupanya melayu sama melayu also speaking wehh. tapi biasa berlaku dalam kelas pertama dan kedua saja. huhu.

 sampai kadang aku pun tak boleh nak cam budak ni melayu or budak ni islam, sebab tak semua budak islam pakai tudung pun, walaupun dah darjah 6. tambah pulak nama semua nak moden je. ahhakz *bukn jeles okey, nama aku pun sedap apa.. so inilah antara cabaran besar aku untuk mengajar dalam dwi bahasa. rasa tak puas mengajar kalau ada murid yang tak faham. aku betul-betul ni maksudkannya.

kedua...

aku ada kena ajar bm kelas tahun 3 yang terakhir. kelas last. perghhh!!! aku ingatkan tak terluah dia punya dugaan tu, rupanya memang tak tertaip haa... dia punya dugaan ujian onak duri tu memang maha besar dan maha dasyat... suara aku setakat ni masih rock lagi, hilang sudah suara nyaring mak nenek aku ni...

so inilah jugak antara cabaran terbesar aku untuk memastikan semua pandai membaca dengan lancar. menulis bukan sahaja mekanis malah terlebih mentalis.. semoga aku dan murid aku berjaya mengharunginya bersama-sama.. ameen..

ketiga...

hahahaha. *aku gelak dulu ek.

tak ada apa pun.. just pergi sekolah, balik sekolah, ayah aku hantar dan ambil naik motor. tu jeee... aku tak suruh tau...ayah aku yang ikhlas nok anto ihhikz... 

yelah yelah... nanti aku belajarlah drive... ada je pun kancil kat rumah tu, tapi manual pulakkkk *tutup muka...

yelahh yelahh gaji nanti aku beli kereta..

aku pun tak sabar nak hilangkan persepsi orang terhadap aku ni...*anak bongsu? *anak ayah? 

saya wanita yang mampu berdiri atas kaki sendiri tau. ayah je yang terlebih sayang kat saya. *cekak pinggang, muka belagak, sambil mulut muncung mengeluarkan bunyi 'huhhh', dongak sikit muka tu...jeling tajam, pusingkan muka, blah...

**********************************************************************
so itu sahajalah ceritera aku tentang kehidupan baru aku yang semakin mencabar ni. dan semakin banyak pulak mengarutnya punnnn...

dan aku harap aku tak bercerita lagi perihal sekolah di sini... kang ada pulak keluar gosip...budak tak pandai baca lagi sebab guru sibuk berblogging blablablabla....

so hal sekolah aku habis kat sekolah je lah..kang jumpa kawan2 seguruan pun, asyik sembang pasal sekolah..senang cerita kalau jumpa sesiapa yang berkaitan dengan sekolah dan keseluruhan isinya, kompem ceritera sekolah itu semakin tebal untuk dibukukan...

oh ya... anggap sahaja ini blog kepunyaan manusia yang biasa-biasa sahaja ya. almaklumlah bahasa rempit sikit. 

adiosss. 

habis menaip - 4.39

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen