Online Diary MY FAKE IS ORI

Monday, August 24, 2015

Erti Sekeping Seringgit

selama seminggu aku cuba survive
dalam bank dah kering kontang
eh belum, ada lah sedikit (yang sangat sedikit), buat backup saat genting

buat masa ni belum berapa genting lagi
sebab mujur duit raya yang aku dah tukar singgit-singgit tu
masih ada lagi bakinya

dengan berbekalkan duit singgit-singgit tu (yang aku tak tahu berapa jumlahnya, malas nak kira)
aku buat bayo tol hari-hari, aku buat makan kat kantin, buat topup minyak sikit2..

dan untuk sisa-sisa terakhir khidmat duit seringgit-seringgit tu...
aku raikan di stesen minyak

tak dan rasanya nak tunggu gaji esok,
memang mintak disua2 tangki kereta ni

berapa lama aku dok kira singgit... dua ringgit...tiga ringgit...sampai dua puluh ringgit....

begitulah lamanya cashier tu pun mengira seringgit...dua ringgit...tiga ringgit...sampai kompem dua puluh keping.

dari jauh pam tu aku berjalan ke kaunter pegang dengan cermatnya dua puluh keping seringgit...

yang sememangnya sangat bermakna pada ketika itu...
yang akan ditangisi sekiranya hilang tiba-tiba...
yang mana selepas ditolak, hanya berbaki cukup untuk menampung tol dan makan esoknya...

dan apa lagi kau nak dustakan?
janji Allah itu pasti...

semuanya akan cukup... syarat yakin

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sunday, May 10, 2015

Mr.Monkey dan Mrs.Monkey


mr. monkey dan mrs. monkey kelihatan gula apabila dipandang. tidaklah terlalu berkasih sayang ala-ala romeo dan juliet mahupun majnun dan laila. tapi mungkin terlebih berat diambil persis sahabat kepada sahabat.

lama juga mr. monkey dan mrs. monkey berkasih sayang. tapi mungkin ditakdirkan hubungan mereka punya tarikh luput.

esoknya mr. monkey ke tempat kerja dengan satu kelainan dan kepelikan. lainnya mr. monkey apabila berbotak licin. peliknya mr. monkey apabila tidak kelihatan sedih.

kikikiki

mr. monkey dah puas bersedih di rumah. lalu ambil keputusan botakkan kepala sebagai simbolik penghijrahan? atau mindset mungkin?

cayalahh mr monkey!

bersedih tu perlu - harus. tapi lama-lama bersedih sampai life pun layu je..buat apa...kannn

*tapi kadang-kadang feeling blues tu pun okey gak. sentimental sangat..cool apa

>> naaaa tetiba teringat mr. monkey

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, April 21, 2015

Siapa Nak Cium Perempuan?



hari ini jadual beku. maksudnya guru kelas di dalam kelas sepanjang masa. 

sedang serabut melayan linus di meja guru. semak beberapa murid lelaki ni.

dok potpetpotpet

tetiba datang sorang jerit

"siapa nak cium perempuan" 
heiii amirullllll!!!! apa cium-cium??? (tangan acah2 menghunus pedang ke mukanya)
apaaa??? mak saya!!!

-_-

okey 1-0

budak lipat aku





Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen