Online Diary MY FAKE IS ORI: Alkisah My Fake Is Ori *hewhewhew

Wednesday, December 11, 2013

Alkisah My Fake Is Ori *hewhewhew

My fake is ori.

Tajuk memang macam gila. Ada orang cakap, kalau macam tu, there is no fake at all i think
Macam mana nak cakap erh…

Ambik contoh pelukis lah. Contohnya dia lukis portrait.
Muka yang dia lukis tu mestilah based on muka someone.
So lukisan dia memang ori sebab dia sendiri lukis.
Tapi still fake sebab dia lukis based on ciptaan Allah.
Dia tiru kan. Tapi lukisan dia ori.

Sama jugak lah pelukis abstrak pun, atau dalam bidang apa pun…
Sesuatu yang tercipta dalam minda kita sememangnya berdasarkan atas sesuatu yang telah dicipta atau terjadi terlebih dahulu.

Waima dalam aspek mereka cipta sekalipun. Dia tetap menggunakan bahan-bahan yang sedia ada. So benda yang dicipta tu memang lah ori sebab dari hasil tangan dia sendiri.
Tapi orang yang mencipta atau membuat bahan-bahan yang dia gunakan tak boleh lah nak kata ciptaan dia fake sebab ambil bahan dia jugak…

Haa simple je…
Maksud aku, huraian and reason aku untuk tajuk ni.

Ni dari sudut pandang aku.
Korang memang ada hak nak setuju atau tak.

Sebab hidup ni memang tentang perspektif.

Haa. Ayat ‘hidup ini tentang perspektif’ tu pun bukan ayat aku yang ori.
Tapi aku masih boleh guna.
Sebab bukan setiap patah perkataan itu dicipta dan hak mutlak orang tersebut kan.

That’s why… untuk lebih nampak sopan santun, perlulah kita menghargai dengan kata lain memberikan kredit kepada tuan empunya quote.
Sebab sesuatu ayat itu lahir dari pemikiran dia sendiri.


*
Tulisan asbab musabab aku pun dah tunggang terbalik.
Cerita nak asalkan ada benda boleh buat post.
Hew hew hew


Semuanya datang dari Allah jua...
Wallahualam


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

4 any idea?:

guestwho? said...

Actualy, its quite hard for me to understand. Nvrmind i'll ask my friend later. The line "my fake is ori" is something that catch my curiosity. Anyway thanks for sharing n nice to meet you at blog. :)

guestwho? said...

Its quite hard for me to understand. Nvrmind i'll ask my friend later. The line "my fake is ori" is that caught my curiosity. Thanks for sharing n nice to meet u at blog.

farsyah said...

hoho...
dont think so hard naa...

its quite hard for me too.. to describe it ngeee

guestwho? said...

Oooo

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen