Online Diary MY FAKE IS ORI: January 2014

Saturday, January 25, 2014

Miskin Kena Kayakan Diri, Atau Yang Kaya Sama-Sama Kayakan Miskin


Gambar sekadar nak ambil tajuk je... 

jadi. kena kaya. untuk hidup di Malaysia zaman sekarang ni. 

tapi. bagaimana. 

kalau 'trend' sekarang - 

yang kaya makin kaya, yang miskin bertambah miskin.

memang ramai bisinglah zaman laa ni

 kalau dah 'miskin' lagi ramai daripada 'kaya'.


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sunday, January 12, 2014

Bahasa Paling Tua Di Dunia



PARA saintis tetap berdebat bahasa apa yang paling tua di dunia. Tetapi sebenarnya masalah itu senang diselesaikan. Pasti itu bahasa cinta. Meskipun kepelbagaian bahasa di dunia itu, dua bahasa sahaja wujud yang boleh dimengerti oleh semua yakni bahasa cinta dan bahasa kebencian.

Dan bahasa cinta adalah bahasa yang paling tua. Mula-mula lahir cinta dan hanya kemudian kebencian. "Cinta adalah pemberian yang tak terhingga nilainya. Cinta adalah satu-satunya hal yang kita boleh hadiahkan tetapi ia tetap bersama kita" - demikian kata penulis Rusia Leo Tolstoy.

Perkataan "cinta" adalah perkataan yang paling penting dalam bahasa. Dan mungkin perkataan inilah adalah yang paling susah dimengerti. Perkataan ini ada di mana-mana. Ribuan buku, lagu, majalah, filem dipenuhi dengan perkataan itu. Banyak sistem falsafah dan teologi memberi tumpuan khusus kepadanya.

Keperluan manusia supaya mereka dicintai adalah keperluan semula jadi. Demi cinta kita menaklukkan puncak gunung, mengharungi lautan dan gurun pasir, mengalami penderitaan yang berat. Seorang ahli falsafah kuno pernah mengatakan bahawa akhirnya di gelanggang drama manusia akan tinggal hanya tiga hal: kepercayaan, harapan dan cinta, tetapi cinta ialah lebih penting.

Tetapi mengapa perkataan itu adalah yang paling susah dimengerti? Oleh kerana ia digunakan dalam berbagai-bagai kes. Kita boleh mengatakan: aku cinta ibu tetapi boleh mengatakan juga: aku cinta anjing, buku, bola sepak dan lain-lain. Perkataan ini boleh digunakan untuk membenarkan segala tingkah laku manusia.

Sang suami yang curang kepada isteri dan menamakan itu dengan perkataan "cinta". Seorang pendeta akan menamakan kelakuan itu sebagai "dosa". Ibu bapa memanjakan cahaya matanya dan menyebut itu "cinta" juga. Seorang psikologis mentakrifkan itu "merosakkan perangai anak".

Bahasa cinta ada dua belah: verbal dan nonvebal. Aspek nonverbal itu sebenarnya bahasa isyarat: kerlingan mata, sentuhan, intonasi. Adapun segi verbal maka yang paling penting ialah kata dorongan, kata manis atau pun sanjungan.

Penulis Amerika Mark Twain pernah mengatakan bahawa sekali disanjung sahaja dia boleh hidup berbahagia dua bulan. Jadi menurutnya apabila seseorang disanjung enam kali maka dia boleh hidup berbahagia satu tahun! Begitu kuat pengaruh kata manis dan sanjungan terhadap manusia.

Peribahasa Rusia berbunyi: Perkataan manis disenangi bahkan oleh seekor kucing. Dan seorang arif masa kuno yakni Solomon mengungkapkan: Bahasa mempunyai kekuasaan hidup dan mati. Hati resah membongkokkan manusia kepada tanah melainkan perkataan manis meluruskannya. Jadi jangan malu menyanjung orang lain, memberi sokongan kepada mereka dengan kata manis dan menggalakkan. Kan itu bahasa cinta yang dimengerti oleh semua.

Pada zaman dahulu kala katanya pembina Menara Babylon tidak sempat menyelesaikan pembinaannya. Mengapa? Mereka itu tidak sempat (atau tidak mahu) mengerti satu sama lain. Oleh kerana itu jalannya bersimpangan. Kita sekarang hidup dalam dunia dan realiti sama, mengalami peristiwa yang sama.

Tetapi kita mengerti dan merasai dunia itu secara berlainan. Jadi setiap orang mempunyai realiti dan pemahaman keadaan sekitar yang sendiri. Kebolehan kita, pengalaman kita berpunca daripada perasaan, bahasa kita juga berpunca daripada perasaan.

Cinta dicerminkan dalam puisi. Para penyair memilih perkataan yang paling halus dan menciptakan metafora yang menarik. Cinta boleh dibandingkan dengan tsunami atau badai yang melanda seseorang tetapi tsunami itu tidak membahayakan bahkan memberi kenikmatan. "Adalah sangat mengerikan jikalau kau tidak dicintai lagi, tetapi lebih mengerikan jikalau kau tidak mencintai lagi", - itu kata penyair wanita Rusia Inna Goff. Penyair Alexander Pushkin mengungkapkan gagasan itu dengan lebih sempurna lagi:

Gunung-ganang di Gruziya diselubungi gelap,

Sungai Aragwi di hadapan daku.

Sedih dan lega hatiku: denyutan tidak kerap.

Kekasihku, kurindu akan kau.

Kau sahaja, kau! Rasa pilu dan gundah

Tidak diganggu oleh kesal hati.

Kembali kalbuku bercinta dan demam

Sebab kalau tiada cinta - aku mati.

Dan tentu kita tidak perlu melupakan bahawa bunga juga boleh menjadi bahasa cinta. Bunga sering diasosiasikan dengan sesuatu yang indah, sesuatu yang baik, atau mewakili wanita. Nama-nama bunga sering pula dipakai untuk nama wanita. Bahkan banyak negara menggunakan bunga sebagai maskot negaranya. Begitu besar kemampuan bunga untuk menimbulkan perasaan dan fikiran baik, sehingga bunga sering diberikan untuk menyatakan cinta, ulang tahun dan sebagainya. Bunga diberikan pada keluarga, teman, orang yang dihormati yang sedang berduka, maupun mengalami kemalangan, dengan maksud menghibur dan mendoakan keselamatan.

Bunga diberikan oleh sang kekasih untuk pernyataan minta maaf atas kesalahan yang telah dibuatnya. Bunga dipakai juga untuk menghias pesta untuk memberikan suasana ceria atau upacara pengkebumian dengan tujuan hiburan bagi yang ditinggalkan.

Seperti juga warna yang memiliki erti yang berbeza-beza, masing-masing jenis bunga memiliki pula erti yang menunjukkan perasaan yang berbeza. Jika dua insan yang saling memberi dan menerima bunga, mengetahui erti dari bunga-bunga, tentunya komunikasi akan lebih terjalin. Si penerima akan lebih dapat merasakan harapan dan ucapan yang ingin diungkapkan oleh si pemberi bunga.

Pemahaman terhadap bunga dan warnanya pada umumnya sama pada semua bangsa. Misalnya bunga merah yang diberikan kepada gadis oleh seorang lelaki itu sebenarnya pernyataan cinta. Bunga "jangan lupakan daku" adalah simbol kesetiaan. Bunga lili mengingatkan kepada lelaki tentang gadis kesayangannya. Bunga kuning dalam tangan seorang gadis membuat jantung lelaki berdebar-debar secara kemas: apakah si dianya mencintai orang lain?

Begitu banyak bahasa cinta. Pilih sahaja. Dan dunia akan menjadi lebih indah, aman dan berbahagia!



-salin tampal-

sumber - Utusan Online

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sunday, January 5, 2014

Tips For Writing To Heal



Find a time and place where you won’t be disturbed.
(Masalahnya bila aku dok sorang2, tulis tak jugak. Berangan yang lebih)

Write continuously for at least 20 minutes.
(Yang ni…. Hehe. Memang tak pernah nak istiqamah lagi arr)

Don’t worry about spelling or grammer.
(Yes! Yang ni perlu untuk memastikan kelancaran menulis tanpa tersekat. Sampai idea dah kering, baru cek balik)

Write only for yourself.
(Kadang2 tak pernah nak menjadi sangat. Ada je yang sibuk nak baca apa aku tulis. So dah tak jadi only for yourself lah kan hehe)

Write about something extremely personal and important for you.
(Pernah buat. Tapi kantoi. Taubat dah… tapi buat lagi. Hehe. Setakat ni tak kantoi lagi ^^ - personal and important tuuuu)

Deal only with events or situations you can handle now.
(Yang ni no komen ngaaaa)

*banyak pulak kan alasan daku.

*orang banyak alasan memang tak akan berjaya.

*tips menulis ihsan daripada carian google. ^^


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Thursday, January 2, 2014

Contengan Jalanan




Okey. Sebelum bermulanya kuliah yang agak padat sedikit untuk sem ini, hendaklah juga berkongsi tentang buku Hlovate yang terakhir aku hadamkan. Sebenarnya dah lama selesai, tapi baru nak berkongsi di sini.

Jadi, buku tersebut ialah Contengan Jalanan. Ramai jugak kenalan yang mensyorkan judul ini, dan mengatakan antara yang paling terbaik dalam koleksi Hlovate. Pada mulanya memang confius dibuatnya nak mulakan baca.

Pasalnya cover depan dengan belakang memang macam cover depan buku. Dan rupanya-rupanya memang depan dan belakang ada dua kisah yang berbeza dimulakan dari bahagian yang berbeza. Tapi wataknya still berkaitan.

So aku mulakan baca yang cover gambar cawan kopi tu sebab tengok permulaan tulisannya ada tarikh. Mesti lah kan pilih tarikh yang paling awal.
Ceritanya…

Tentang ‘sekawan’ geng dari sekolah lagi. Dah study sampai university walaupun berbeza course, tetap bersama-sama atas satu minat iaitu muzik. Depa ni pun course masing2 walaupun berbeza tetap atas satu line iaitu seni.

I - Fend namanya Affendy. ‘Fend'; jika dipendekkan untuk panggilan. Umur – baru hampir masuk usia mengundi. Bergelar pelajar fotografi yang dunianya hanya berpaksikan lensa dan warna. Dan muzik! Dia gitaris merangkap vokalis Creepy Hues. Definisi hidupnya mudah. Selagi ada warna dan irama, itu namanya bahagia. Hinggalah dia bertemu dengan Amalia. Sepotong ayat daripada gadis itu membuatkan erti hidup yang difahaminya selama ini hilang makna. Kisah ini adalah contengan pengalaman Fend sepanjang dia cuba menyusun semula kamus hidup. Contengan kisah perjalanannya di celah-celah sesak kota Kuala Lumpur. Contengan kisah perjalanannya dari Kuala Lumpur ke Kuala Perlis. Contengan kisah perjalanannya melangkah benua dari Malaysia ke Australia. Kerana mahu mencari erti. Kerana mahu mencari ‘Affendy'. Contengan pengalaman Fend yang mahu mencari erti, mencari ‘Affendy'.

II - K² Namanya Ku Kamaruzzaman. Dipendekkan menjadi K² untuk teman-teman. Dia teman Fend. Pelajar Creative Studies. Drummer untuk Creepy Hues. Paksi hidupnya hanya satu: seni. Perkara lain boleh ditolak tepi. Hidup itu mudah, tidak perlu mencari susah. Namun erti itu mula berubah arah selepas kematian seorang teman. Tambah dikusutkan dengan perubahan Fend yang seolah-olah tersampuk badi krisis pertengahan usia. Kembaranya ke Australia untuk menemani Fend dirasakan hanya sebuah percutian. Kembaranya ke Tanah Seberang di negara jiran yang membuka pintu hati dan mata untuk melihat dunia dari sudut berbeza.

Okey tu dia dua buah cerita yang ringkas. Aku ‘tiru’ je dari MPH online. Sebab kang aku taip sendiri dah tak jadi ringkasan. So pendapat aku, mula2 memang agak boring sikit lah sebab dah merapu pasal muzik je. Aku pun bukanlah orang muzik plus lagu2 yang Hlovate masukkan tu, manalah pernah aku dengornye (dah lah lagu BI hehe).

Tapi aku tabahkan jugak membaca walaupun tak paham. Yang lain semua okey. Memang best. Dan ternyata memang betul, hati kita ni memang Allah yang pegang. Hati ni kalau nak buka ke tutup ke, Allah je yang mampu buat. Dan novel ni jugak membuatkan aku sebenarnya teringin gak nak buat.

Buat travel macam tu, tidur dalam masjid. Tapi fikir sebab aku ni perempuan, kena fikir banyak kali lah nampak gayanya. Tapi kalau dapat rezeki travel ke luar, sebelum kiamat sebelum ajal menjemput ni, memang bersyukur sangat..

Ok bye. Selamat membaca. Try lah. Aku jamin berbaloi-baloi. Masa aku baca ni, membuak-buak hati nak buka tafsir Al-Quran terus. Sebab curious gila apa maksud ayat yang dipilih tu. Tapi sebab malas tahap kemarau, nanti je lah bukaknya… ngeee 

sumber: Google


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Wednesday, January 1, 2014

5 Tahun 5 Bulan

Sebenarnya aku dah lama jugak khatam dua buah buku Hlovate lagi. Tapi disebabkan kesibukan yang datang menyemak tiba-tiba ditambah limit broadband yang dah penat berkhidmat telah pencen – so lama lah tiadanya mengupdate.

Jadi kita mulakan dahulu dengan 5 Tahun 5 Bulan. Bila aku baca bab2 awal ni, aku dah dapat agak dah yang aku dah pernah baca cerita ni. Cumanya tak ingat bila dan buku siapa pulak yang aku baca kan…

So… sebab dah beli plus sebab dah lupa pun apa endingnya, maka bacaan pun diteruskan dan khatam untuk satu malam je. Tak cakap pun nak riak okey hewhew. Dan ini bukan sebab faktor dah pernah baca – sebabnya aku baca tak main skip2 pun. Sumpah!

Ceritanya…

Johana (Jo atau Ana) jadi orang gaji sementara nak tunggu result sambung belajar oversea. So jadilah dia orang gaji kesayangan budak2 tu merangkap adik2 Along. Depa ni maknya dah tak ada. Ayahnya ambil orang gaji sebab dia memang sibuk outstation.

So dipendekkan cerita… Along iaitu abang budak2 ni, tiba2 je pulak kan ajak tunang and nikah. Haaa so mesti ada cerita sebaliknya kan. Dan cerita yang sebaliknya tu lah yang best yang korang patut baca sendiri. Yang pasti - tak lah klise… - bagi aku ler -_-.

Yang sweetnya… aku ingat bila dah kahwin tukar nama panggilan. Ghupa-ghupanya still panggil Along dan Ana. Hehe. Memang sweet betul panggilan Along ni.

So korang? Apa tunggu lagi? Meh arrr baca sesame….

sumber: Google 



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Pesan Untuk Diri Sendiri Weh


Setiap kali terlewat hantar esaimen,
Sampai kena pergi menghadap yang berhormat, terkejar sana sini tak cukup tanah,
Kau berazam tak nak buat macam tu dah.

Setiap kali kau kelam kabut taip esaimen sampai stress,
Kau buat azam jugak tak nak jadi macam tu lagi.

Setiap kali kau study last minute sampai nak pecah kepala otak,
Kau buat lagi azam poyo kau tu tak nak jadi macam tu lagi.

Dan setiap kali result keluar (walaupun result sekadar memuaskan hati sendiri),
Kau buat azam baru lagi nak tingkatkan prestasi.

Bertambah pulak dah masuk fasa praktikum ni,
Kau menambahkan senarai azam kau,
Tak nak buat RPH last minute dan tak nak tangguh kerja.

Masalahnya….
Setiap kali kau renew azam yang sama tu…
Macam tak bermakna lah pulak renew tu…
Kalau dah setiap sem sama je….

So… kau dengar eh
Dah masuk tahun terakhir ni…..
Sila-silalah buka pintu hati tu nak setelkan azam2 kau yang direnew setiap sem ni, boleh?
Almaklumlah… alam kampus ni sekali je dalam hidup.
Alam kerja pulak sampai ke tua kena hadap.
So… maniskan segala kenangan alam kampus sementara masih ada…

Eeee…. Macam sedih sangat jeee aku taip ni…
(serius sedih)

Setahun tu…pejam celik pejam celik, setel dah…
(dah lah sambil taip dengar lagu Galau)

L

So… selamat menjalani tahun 2014 kepada anda dan diri aku ni…

*galaunya jiwa aku…..

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen