Online Diary MY FAKE IS ORI: January 2013

Tuesday, January 22, 2013

AKAN TINGGAL KENANGAN

 
 
 masa masuk belajar dulu-dulu, lagi-lagi belajar seni, inilah pensyarah pertama yang mengajar aku dan rakan-rakan. ya! kali pertama baru nak mengenal seni visual dengan lebih dekat. tetapi perkenalan ini menjadi igauan sehingga terbawa-bawa ke sem-sem yang berikutnya.

air mata ni, tak usah ceritalah dah berapa kali merembes. hanya kerana seni. hanya kerana encik. ya! hanya kerana encik. bukan aku sahaja, malah ada juga kawan-kawan yang turut tumpang melakar sejarah. 

dulu, asal nak pergi kelas seni je, dah rasa 1001 perasaan. dalam kelas seni pula dah bersedia untuk diattack dengan ayat-ayat power encik. sentap mak aih. sampai sekarang aku masih ingat. tali yang aku lukis, rupa taik katanya. bila aku blur nak lukis garisan titik apa ntah, lupa plak istilahnya, beliau nganjing aku katanya salah pembaris ni, pembaris ni tak lurus.

lebih kurang macam itulah. menangis chorr aku malam tu. dalam kelas tu juga. ni sejarah aku, sejarah orang lain, biar orang lainlah cerita. ini antara yang paling aku ingatlah. sem berikutnya pun beliau masih mengajar kami. tapi kerjanya kurang teruk sikitlah dari sem lepas. sebab dah push habis2 sem pertama tu.

walau apapun, aku tak pernah ambil hati langsung mahupun ada rasa marah dengan beliau. malah aku berterima kasih sangat-sangat. guru macam beliaulah yang banyak mengajar aku tentang kehidupan. ya! seni itu tentang hidup. aku memang tak banyak cakap sangat dengan beliau. 

sebab rasa macam cuak itu masih ada. walaupun dah bersem-sem berlalu, akan tetap cuak bila beliau ada semasa aku sedang membikin karya walaupun beliau tidak mengajar lagi. bukan tak boleh terima komen ke kritikan ke apa ke. cuma ayat beliau itu memang menusuk sanubari. atau mungkin aku yang over sensitif? mengada!

awal februari beliau akan bersara. tadi beliau ada ajak kami, sajalah nak minum petang bersama-sama. beliau baru je sembuh dari sakit. sakit orang 'bagi'. cerita beliau, doktor kata jantungnya boleh berhenti berdenyut bila-bila masa sahaja tanpa sedar atau tidak. berubat dengan darul syifa', katanya sakit ini aimnya untuk mematikan atau menghilangkan suara.

sesungguhnya beliau memang orang yang baik hati, banyak memberi nasihat, ceramah dan sebagainyalah. tapi, manusia biasalah, ada saja yang tidak puas hatinya. kata beliau, kalau sebelum ini, suaranya langsung hilang. selepas berubat enam hari di satu negara, alhamdulillah sudah boleh mula bercakap.

penutupnya, dari beliau, kalau kita sakit doktor yang sebenarnya ialah diri kita sendiri. banyakkan solat zikir dan sebagainya.

minum petang sekali dengan sambutan ulang tahun kelahiran classmates. 22 januari, 2 orang.

inilah beliau. terima kasih encik. dua girl tiada dalam gambar.

luar pink, dalam oren.

inilah studio seni kami.

birthday girls. sanisha dan fatimah azzahra.
  
 lepas habis basuh pinggan, minta diri nak pulang. sempat lagi beliau tanya "sya marah saya lagi ke?" haha. ketahuilah encik bahawasanya saya tak pernah ambil hati apatah lagi nak marah orang sebaik encik ni. mungkin wajah saya yang over sangat bermuka-muka- itu saya kadang-kadang tak boleh control juga. minta maaf encik.

terima kasih baca ^^ 
         

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, January 21, 2013

DALAM KEPAYAHAN AKU MERANGKAK

 
 
 
cakap pasal seni, korang tahu apa itu? atau cakap saja pasal seni, korang hanya terbayangkan Pendidikan Seni Visual aka subjek lukis-lukis dan warna-warna di sekolah? agak kurang tepat sebenarnya ya, tapi boleh juga dikatakan betul. lihat sahaja diri sendiri. lihat sekarang! kan seni tu? merangkumi keseluruhan kehidupan kita.
kau nyaring menempelak
tapi kau tak nampak kepayahannya
walau nyata benar kuakui
aku biasa saja
tiada apa ku simpan menjadi kesumat
kerna aku tahu siapa aku 
sedang ada yang diam memerhati
berharap ada sinar dalam mataku
nyata aku bangkit dari keluhan
dia yakin padaku
dia lihat kepayahanku
dia sewajarnya tempelak dalam puji
membangkitkan lagi rasa ini
sedang kau?
bijak menyembunyi kelemahan diri    
walhal kita sama sahaja
bezanya apa yang ada di hati kita


sumber gambar: Facebook


ah jangan kata muzik dan seni sahaja, kadang menulis dan berpuisi pun aku lelah. tapi jika diberi pilihan, semestinya menulis dan berpuisi- itu ada dalam diri. sedang muzik dan seni aku perlu mencari. walaupun sebenarnya semua itu adalah SENI.
sumber gambar: Facebook
apa saja kau pilih, apa saja kau buat, apa saja kau putuskan, teruskan. kalau kau lelah, resah dan terjatuh, tangisilah dengan keazaman. tapi jangan lupa untuk bangkit. perjuangan kau masih panjang.
terima kasih baca ^^  
 

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Saturday, January 19, 2013

MIMPI PRAKTIKUM

 
 
malam tadi mimpi pergi praktikum kali pertama. dapat pula kelas terakhir, seingat aq nama kelas tu 4C. haha. tingtong je rasanya- lepas makan-kenyang-mengantuk-tidur....

dalam mimpi tu, aq masuk je, budak2 tu perangai masing2 kalah monkey. aq dah suruh duduk diam2 pun tak makan saman. bengang yang amat tersangat okey! aq buat apa?

aq mengamuk dan aq telah menterbalikkan dua buah meja budak tu. haha. budak2 tu pandang aq tak puas hati. ya! dan aq tahu aq tidak akan disukai lagi oleh budak2 itu. lepastu aq mengajar macam biasa.

siapa memang tak nak belajar boleh keluar. cikgu nak mengajar orang yang betul2 nak belajar je. keluar sekarang!

mintak simpanglah perangai ketidaksabaran dan angin sawan aq tidak menular sepanjang menempuhi praktikum yang akan datang dan semoga akan kekal cool sampai dah kerja. naklah juga jadi cikgu yang disukai huhu.

dalam mimpi tu aq dapat rumah sukan warna pink. haha. bangun je rasa tingtong.

aq pun turut tumpang rasa cuak bila senior tunggu nama mereka yang tak keluar2 untuk posting *aq cuak untuk senior-pun boleh lah~
dan rasa gembira juga untuk mereka yang sudah namanya keluar. walaupun mengajar sekolah cina dan tamil, takpe, satu pengalaman baharu walaupun macam dapat rasa suasana kerjanya kurenggg je nanti. hehe. tak pe, kadang2 semua andaian itu hanya perasaan je. 

oklah, rajin sangat ni, pagi2 subuh dah menaip.
kertas kerja lawatannya tak taip2 lagi.
thanks baca ^^         

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Friday, January 18, 2013

AKU PILIH JALAN YANG SEPI

 
 
 
kadang-kadang bukan aku minta
ia lahir sendiri
kadang-kadang terasa lelah
menanti untuk rebah
tapi insan tersayang sentiasa ada
mengubat untuk kebah
aku teruskan juga
walau dalam merangkak yang payah
aku pilih jalan yang sepi ini
jalan sepi ini kadang-kadang
buat aku tak kenal diri
jalan sepi ini juga
kadang-kadang menemukan diri aku semula
walaupun kadang-kadang aku tak mengerti
apakah hukum ini  

hadiah daripada someone *member ah senang cerita (dah lama sangat hadiah ni, baru ni godek2 and mula untuk dikhidmatkan)

hadiah sempena hari kemerdekaan. menang tempat kedua. ppismp sem 1-rasanya. pun dah lama tersimpan, baru ni godek2, dakwat pun dah kering.  





terima kasih baca ^^


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, January 14, 2013

IMPROVE SKILL 'SEMBANG'

 
 
nak sembang depan orang ramai (present) bukan satu kerja yang mudah sebenarnya walaupun nampak sangat senang. senang sebab, kau cakap je lah, cakap pun susah ke? suka hati je kan senang~
 
sebenarnya agak susah sebab memerlukan kemahiran disamping ilmu. tak ada ilmu, ko sembang kat kedai kopi jelah. so untuk aq, memang kena banyak tingkatkan lagi kemahiran untuk bercakap di khalayak. baru je dapat komen yang membina dari rakan2 tersayang.
 
aq cakap kat depan orang kompem laju macam kereta api kerosakan brek. pulak tu kadang2 tak berapa jelas. ntah apa aq cakap pun orang boleh tak paham. sebab tu memang tak layak nak masuk pertandingan pidato ke apa kan huhu.
 
tu memang tak boleh nak elaklah bila kita hadapi perkara2 seperti darah gemuruh atau orang kampung sebut nervous. penonton boleh gelak kadang2 tengok aksi spontan kita disebabkan nervous. macam aq, nervous memang tak boleh duduk diam, kena berjalan sana sini nak hilangkan nervous, padahak seriusly itu spontan.
 
kemudian, tangan mesti nak dalam kocek. kalau time tu pakai seluar, selamatlah, kalau pakai kain memang menari-narilah tangan tu jawabnya. lagi satu tangan dalam kocek tu salah satu cara nak kurangkan nervous (cara aq lah ni). bila tangan dalam kocek, nampak cool sikitkan. kemudian, bila dah nervous time aq bercakap tu mesti rasa macam tak cukup udara je nak sedut.
 
seolah-olah boleh membuatkan kita tertanya, eh aq ada penyakit semput ke apa ni? lagi... yang pasti kalau dah nervous menyerang, tak semua maklumat yang aq nak sampaikan itu akan disampaikan dengan sempurna. kompem akan ada yang tertinggal. tu yang kadang2 boleh buat orang jadi tak paham dan salah paham. cakap laju dah satu hal, tak jelas pulak tu, terlupa pulak nak cakap apa. masalah sungguh!
 
haa jadi itulah dia penangan ataupun kesan2 nervous yang melanda diri aq bila nak kena present ataupun perlu bercakap depan orang ramai. ini yang merisaukan. macam mana kalau ini berterusan sehingga terbawa-bawa ke dalam bilik darjah. mahunya ternganga budak2 sekolah tu. huhu. 
 
akan aq usahakan untuk tingkatkan kemahiran bercakap ini. aq tau korang pun pernah rasa macam ini. orang yang selalu berpidato dalam pertandingan pun still gemuruh apatah lagi kita2 yang biasa2 ini huhu.
 
sorry korang dan terima kasih baca. byebye.
*cuba nak biasakan diri say sorry and thanks :)

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen